detalii
detalii
De la Bergamo: Sunt 45 km intre aeroportul low-cost Bergamo Orio al Serios si Milano.
Exista un autobuz intre aeroport si gara din Bergamo care opereaza la fiecare jumatate de ora intre ora 6 dimineata si miezul noptii (pret sub 2 euro, faci cam 15 minute).
Exista de asemenea autobuze care va pot transfera in centrul orasului Milano (la gara Milano Centrale), la Monza, la targ sau chiar si in aeroportul Malpensa.
Biletele costa mai ieftin cumparate online (de exemplu, un bilet de la aeroportul Bergamo pana la Stazione Centrale in Milano costa 10 euro la fata locului si 5 euro cumparate online.
De la Malpensa: Aeroportul Malpensa este tot cam la 45 km de Milano, dar in directia nord, si nu este in apropierea niciunui oras important.
Poti sa ajungi in Milano cu trenul Malpensa Express (11 euro one-way, sau 12 euro dus-intors in aceeasi zi). Atentie, trenul va lasa in gara secundara Cadorna de unde puteti lua metroul in continuare. Exista, de asemenea, curse de autobuze mai ieftine, cum este Malpensa Shuttle cu tarif de 10 euro (one way) care pleaca la fiecare 20 de minute.
Zboruri low cost spre Milano
Milano are cateva aeroporturi: Linate, este cel vechi, din oras,folosit de cateva curse Alitalia; aeroportul cel mare, Malpensa, la nord de oras, inaugurat cu mai bine de un deceniu in urma, iar in ultimul timp, odata cu aparitia companiilor low-cost, aeroportul din Bergamo devine o poarta de intrare aeriana importanta.
WizzAir are zboruri din toate aeroporturile pe care opereaza din Romania spre Bergamo (Bucuresti, Targu-Mures, Cluj-Napoca, Timisoara si chiar din Arad – singura cursa externa din Arad). In plus, din Bucuresti, Wizz Air are zbor chiar si spre principalul aeroport milanez, Malpensa, o cursa foarte faina daca doriti sa prindeti un zbor mai departe cu Easyjet spre, sa zicem, Maroc!
Preturile incep de la 27 de euro pentru un dus din Bucuresti (atat pentru Malpensa, cat si pentru Bergamo) si Cluj-Napoca, si 22 de euro din Targu-Mures si Timisoara, iar Aradul bate recordurile cu preturi de la 13 euro. Preturile contin toate taxele aeroportuare, dar ca sa obtineti aceste preturi excelente trebuie sa rezervati cu ceva timp in avans (atentie, cam 10% dintre locurile din avion sunt vandute la pretul minim!).
Alitalia are de asemenea zboruri directe intre Bucuresti si aeroportul Milano Linate (atentie, nu Malpensa!).
detalii
Milano nu este un oras ieftin, dimpotriva. Deoarece nu este un oras turistic propriu-zis ca Roma, Venetia, Florenta sau Pisa si ca urmare a faptului ca aici marea majoritate a vizitatorilor vin pentru afaceri, hotelurile scumpe primeaza.
Totusi, pentru hoteluri decente la preturi mai rezonabile, verificati prin zona Garii Centrale.
Va recomandam hotelurile din reteaua Star Hotels care ofera conditii bune, dar pot costa in jur de 100 de euro si hotelul Canova care poate avea tarife de circa 50 de euro dubla.
Din categoria hostelurilor cu review-uri bune, va putem recomanda Zebra Hostel cu paturi de la 19 euro (24 de paturi intr-o camera).
O alta optiune este Ostello Bello ,deschis nu foarte departe de zona centrala de niste calatori, care sustin ca au vizitat mai mult de 200 de hosteluri pe 5 continente!
De asemenea in platforma de cautare roju.com puteti gasi si alte variante de cazare, in functie de cerintele dumneavoastra.
detalii
Dom, Dom, Dom. Domul din Milano este o minunatie! Nu rata sa te urci pe acoperis pentru o adevarata simfonie gotica.
Constructorii au lucrat cam vreo 800 de ani la catedrala si asta se vede! Este o capodopera.
Cina cea de taina – Alaturi de Mona Lisa, este cea mai faimoasa opera a nemuritorului Leonardo da Vinci, iar dupa aparitia “Codului lui Da Vinci” si a potopului de carti care l-a urmat, probabil e cea mai controversata.
Nu puteti vizita fresca lui da Vinci fara o rezervare in prealabil – doar 25 de oameni pot sa intre odata si au dreptul sa stea 15 minute.
Atentie, rezervati-va biletul cat mai mult in avans, veti gasi zile intregi chiar si peste 4 luni care sunt “fully booked”.
Galeriile Vittorio Emmanuele – construite prin secolul 19 dupa unificarea Italiei, au fost unele din primele galerii comerciale din lume si model pentru foarte multe cladiri similar (din Florenta pana la Oradea via Bruxelles, veti gasi multe galerii inspirate din acest mall de secol 19).
Daca in urma cu un secol aici se gaseau doar magazine de lux, acum gasisti restaurante, fast-food (inclusiv McDonald’s!) si librarii.
Galeriile leaga Piata Domului de faimoasa Scala din Milano.
Window shopping. Milano dicteaza moda la nivel mondial, asa ca e musai sa ai o experienta fashionista!
Daca nu nimeresti saptamana modei, atunci plimba-te pe stradutele de mai sus de Scala (cum ar fi Monte Napoleone) pentru a admira vitrinele celor mai faimosi creatori de moda italieni si nu numai.
Cine nu are magazin in zona respectiva nu poate fi numit creator de moda (mai ales daca e vorba de vreun italian).
Stadionul Giuseppe Meazza – fotbalul este un element esential in viata orasului, iar cele doua echipe locale sunt impovarate cu zeci de cupe si campionate – de la Champions League la campionate ale Italiei. In mod curios, desi aflate evident intr-o competitie crancena, ele impart acelasi stadion, care merita vizitat!
detalii
Restaurantele care se află departe de magazine şi cluburi au ore de închidere rigide şi pot refuza, chiar, să servească prânzul după ora 13.00 sau cina după ora 20.00.
Milanezii sunt cunoscuţi pentru punctualitatea lor, aşa că, dacă îţi rezervi vreo masă la restaurant, ai face bine să ajungi acolo la timp.
O fi Milano orasul modei, dar si Italia este tara uneia dintre cele mai faimoase bucatarii din lume… practic, poti gasi resturante italienesti in orice colt din lume.
Evident, nu va fi o problema sa gasesti restaurante excelente la preturi pe masura.
Dar unde mananci ieftin? Exista mai multe posibilitati… Prin multe locuri, gasesti pizzerii cu take-away.
Numeroase baruri ofera Panini (sandviciuri) la preturi reduse la pranz, iar in multe locuri, daca vei comanda o bere sau un pahar de vin, vei primi aperitivo, o colectie de snackuri care poate fi destul de consistenta!
Numeroase trattorii si baruri ofera “happy hour” cu bufete “all you can eat” la preturi sub 10 euro.
Exista numeroase trattorii cu aperitivo si bufete prin zona Brera, nu foarte departe de centru sau in directia palatului Sforzesco (care se vede cu ochiul liber din Piazza del Duomo).
Daca comanzi o bere, poti primi o serie de snack-uri chiar consistente din partea casei!
detalii
Limba oficiala
Italiana
Moneda oficiala
Euro
detalii
Iarna este neasteptat de frig pentru o peninsula cunoscuta pentru climatul ei destul de placut iarna, dar in cazul orasului Milano, data fiind proximitatea Alpilor, temperatura poate scadea destul de mult, iar ceata e frecventa (de multe ori, afecteaza operatiunile de pe principalul aeroport Malpensa, aflat inca mai la nord in directia Alpilor).
Vara, in schimb, Alpii aduc un suflu racoros peste capitala economica a Italiei.
Cel mai bine este vizitezi Milano din primavara pana in toamna.
Atentie, in august italienii trag obloanele si pleaca in vacanta, asa ca s-ar putea sa gasesti multe restaurante si magazine mai mici inchise!
detalii