Dubai este capitala Emiratului cu acelasi nume, unul din cele sapte ale Emiratelor Arabe Unite, fiind situat pe malul sudic al Golfului Persic.
Dubai-ul este un oras in desert, cu o superba infrastructura, politici liberale si diverse atractii turistice. La doar 5 ore de Europa si 3 ore de Orientul Mijlociu si India, Dubai reprezinta locul cel mai extravagant de pe pamant.
Este un oras al superlativelor: pentru a vedea “cel mai rapid”, “cel mai mare”, “cel mai inalt”, “cel mai luxos”, Dubai este destinatia ideala.
Seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum si-a transformat tinutul dintr-un sat adormit intr-un paradis fiscal al afacerilor si capitala mondiala a luxului.
A fost odata un seic care a avut visuri marete. Tinutul sau, pe tarmul Golfului Persic, era un sat toropit, ars de soare, locuit de cautatori de perle, pescari si comercianti care isi acostau corabiile arabe subrede si barcile de pescuit de-a lungul unei ape inguste care serpuia prin oras. Dar unde altii au vazut doar un golfulet salciu, acest seic, Rashid bin Saeed al Maktoum, a vazut o magistrala catre lume.
Intr-o zi, in 1959, a imprumutat multe milioane de dolari de la vecinul sau bogat in petrol, Kuweit, pentru a draga golful pana cand a devenit suficient de larg si de adanc pentru vapoare.
A construit cheiuri si depozite si a facut planuri pentru sosele, scoli si case. Unii l-au crezut nebun, altii doar ca se insala, dar seicul Rashid a crezut in puterea noilor inceputuri. Uneori, in zori, alaturi de fiul sau cel mic, Mohammed, se plimba pe tarmul gol si isi desena visul in aer cu cuvinte si gesturi. Si, in cele din urma, s-a intamplat cum a zis el. L-a construit si visul s-a implinit.
Fiul sau, seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, conduce acum Dubaiul si in jurul acelui golfulet a construit propriile lui vise inalte, transformand viziunea de la rasarit a tatalui sau in lumea fantastica, invadata de lumina, aer conditionat si zgarie-nori, a unui milion de oameni.
Profilandu-se pe cer ca Manhattanul, un port de clasa mondiala si centre comerciale duty-free imense, micul Dubai atrage acum mai multi turisti decat intreaga Indie, mai multe vase comerciale decat Singapore si mai mult capital strain decat multe tari europene.
Oameni de 150 de natii s-au mutat aici sa traiasca si sa lucreze. Dubaiul a construit chiar si insule artificiale - unele sub forma de palmieri - pentru a-i gazdui pe cei mai bogati dintre ei. Rata sa de crestere economica, de 16%, este aproape de doua ori mai mare decat cea a Chinei. Macaralele pentru constructii puncteaza orizontul ca niste semne de exclamare.