Creta este renumită pentru bucătăria gustoasă și sănătoasă. Dieta cretană, numită și "dieta mediteraneană", a fost atribuită cu beneficii mari de sănătate și valoare nutrițională. Această dietă sănătoasă sa bazat foarte mult pe legume și fructe proaspete în sezon și pește, cu carne servită de obicei o dată pe săptămână sau la ocazii speciale, cum ar fi nunți și festivaluri. Astăzi, cretanii mănâncă destul de regulat carne, precum și alimente prelucrate și dulciuri
Uleiul de masline este utilizat în cantități mari pentru gătit și în salate, deși majoritatea restaurantelor folosesc floarea-soarelui sau ulei similar pentru gătitul de alimente prăjite, cum ar fi cartofii prăjiți francezi.
Maslinile în sine sunt în mod obișnuit servite ca meze cu raki. Ele sunt un ingredient în multe salate, iar o pastă de măsline este adesea servită cu pâine.
Există, de asemenea, stupi de albine în toată Creta, și multe familii își fac propria miere pură. Iaurtul este adesea servit ca un desert cu miere pe care este aspirat.
Branza Feta se serveste pe salate, in special salata greaca omniprezenta. Acesta este un ingredient în plăcinte de brânză și plăcinte de spanac, numit "spanakopita". Este, de asemenea, și ingredientul tradiționalului "dakos" cretan, un brânză de pâine tare, înmuiată cu ulei de măsline și acoperită cu feta sfărâmată, roșii tocate și măsline. De asemenea, este servit în porții de mâncare cu un pic de ulei de măsline și servit ca una sau mai multe meze (aperitive), de obicei servite cu raki sau tsikoudia.
Graviera: (Greacă: Γραβιέρα) Brânza tare standard; există multe tipuri și gusturi. Gustul înainte de a cumpăra, deoarece brânza timpurie (tăiată înainte de maturitate) va avea un gust picant, atunci când o matură va fi sărată și dulce cu lapte.
Myzitra: (Greacă: Μύσιθρα) O brânză proaspătă din lapte de oaie. Este uneori făcut din lapte de capră (caz în care se numește "katsikisia") sau lapte mixt. Un capră bun va gusta ca aceste scumpe franceze "chèvre frais".
Anthotiros: de la cuvintele "anthos" (floare) și "tiros" (brânză) este o brânză ușoară, de primăvară moale, făcută atunci când pășunile de oi sunt încă pline de flori. Cea mai apropiată brânză populară este mascarpona italiană, având în același timp atât o mare grosime de grăsime, cât și o cremă în textura (spre deosebire de mozzarella, care este bogată în proteine și chewy în textură).
Melcii gătiti în diferite feluri (una dintre cele mai tradiționale feluri de mâncare din Creta), șuncă afumată (apaki) și cârnați afumați (loukaniko), capră de munte tradițională sau miel preparat în diferite moduri, pilaf cretan (risotto de pui și miel servit cu unt de capră) , suvlaki (carne de porc, miel, pui sau peste pe frigarui).