zE('webWidget:on', 'chat:end', function() { wc_chat_ypbib("Chat","New Chat Session"); });
detalii
Dincolo de a fi capitala neoficială a Turciei, Istanbul reprezintă un furnicar de lumini şi sclipici, un amalgam de străzi cu clădiri occidentale în umbra cărora se ascund căsuţe vechi, moschei cât vezi cu ochii, miros de cărbuni în aer şi strigăte de rugăciune de cinci ori pe zi.
Oameni de toate culorile se adună aici pentru a se bucura de bunătăţile unei culturi generoase, uimitoare prin exuberanţă şi culoare.
Pe de-o parte, Istanbulul îşi arată faţa serioasă, europeană, cu mijloace de transport moderne şi restaurante şic, care îi îmbie pe turişti să se înfrupte din savoarea unei lumi exotice.
Pe de altă parte, încă mai iese la suprafaţă un oraş „obraznic”, anarhnic, care te loveşte la tot pasul cu suverniruri kitsch, neoane orbitoare şi firme strălucitoare la orice oră din zi şi din noapte, trafic fără reguli şi grupuri gălăgioase de turişti.
detalii
Localizat in centrul Lumii Stravechi, Istanbulul reprezinta unul din cele mai importante orase din orient, faimoase atat pentru monumentele istorice cat si pentru peisajele pitoresti.
Este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente si a fost capitala a patru imperii: Roman (intre anii 330-395), Bizantin (intre anii 395-1204 si 1261-1453), Latin (intre anii 1204-1261) si Otoman (intre anii 1453-1922) iar vreme de peste 1.600 de ani, peste 120 de imparati si sultani au condus lumea de aici.
Este cel mai mare oras din Turcia si al doilea oras ca marime dupa numarul de locuitori din Europa, dupa Moscova.
De-a lungul Turciei sunt sute de locuri arheologice, istorice precum si peisaje superbe si minuni naturale. Inca din vremurile romanilor, Turcia asiatica a fost cunoscuta ca „Mica Asie” sau „Anatolia” in timp ce partea europeana era cunoscuta ca „Tracia”.
Langa Dardanele se afla ruinele cetatii Troia. Sunt multe legende legate de fundamentarea orasului Istanbul. Cea mai cunoscuta sursa precizeaza ca, in jurul anului 650 inainte de Hristos, un trib de la Marea Egee a parasit orasul lui Megara si a cautat un alt loc de asezamant sub conducerea bizantinilor.
detalii
Limba oficiala
turca
Moneda oficiala
lira turceasca
Puteti face conversia din lei in lire turcesti si la casele de schimb valutar din Istanbul. In centru, cu 100 de lei cumparati 47 de lire. Iar in zone mai putin frecventate de turisti, 52-55 de lire.
detalii
Istanbul este un oraș PLIN de obiective turistice, fiecare cu istoria și importanța sa. Cele mai importante sunt concentrate în zona centrală, dar există și altele ce merită vizitate în alte cartiere ale orașului.
Palatul Topkapî – se află în zona pieței Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul.
De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp (tot domeniul palatului), fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km.
De aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul. Se poate vizita doar palatul (25 lire turcești/persoană) sau palatul + haremul (40 lire/persoană). Noi am ales turul complet și a fost foarte interesant, reușind să ne facem o idee generală. Topkapi se află în zona pieței Sultanahmet. Marți este închis. Rezervați-vă 2-3 h pentru această vizită.
Muzeul Sfânta Sofia a fost construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934.
A fost deschis ca muzeu în anul 1935 și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. Datorită lui Mustafa Kemal Ataturk s-au făcut unele restaurări, care au pus din nou în lumină mozaicuri de mare importanță istorică. O parte din interior se afla în proces de renovare când am ajuns noi. Taxa de intrare este de 25 lire/persoană.
Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet) eeste cu siguranță una dintre cele mai frumoase din Istanbul, impunându-se în peisajul din Piața Sultanahmet.
Are 6 minarete (4 de 73 m și 2 de 60 m înălțime), iar pentru interior au fost folosite peste 21.000 de plăci de ceramică de Iznik. 260 de ferestre asigură pătrunderea luminii în interior.
Construirea moscheii a durat aprox. 7,5 ani. Nu există taxă de intrare.
detalii
detalii
Baclavalele şi rahatul (lokum) fac cu ochiul din vitrinele magazinelor, alături de alte dulcegării, care mai de care mai apetisante, cu nuci, alune şi fistic, lucind de miere.
Munţi de rulouri colorate, cu tot felul de arome, invită pofticioşii să guste din toate sortimentele. La mare căutare sunt şi bunătăţile din carne de miel, pui şi legume şi, desigur, kebap-ul.
detalii
Foloseste transportul public. Transportul public in Istanbul este ieftin si rapid. O calatorie costa in jur de 1 dolar. Daca mergi cu feribotul peste Bosfor , platesti 2 euro. Transportul public leaga cam toate obiectivele principale.
Zboruri low cost spre Istanbul
Orasul Istanbul are doua aeroporturi internationale, cel mai mare fiind Aeroportul Istanbul Ataturk.
Aeroportul Ataturk, aflat la 24 de kilometri vest de centrul orasului, a avut un trafic de 45,1 milioane de pasageri in anul 2012, fiind al saselea cel mai aglomerat aeroport european si clasandu-se pe locul 20 in lume.
Aeroportul International Sabiha Gokcen, aflat la 45 de kilometri sud-est de centrul orasului, a fost deschis in anul 2001 pentru a prelua o parte din traficul de pe Aeroportul Ataturk.
Acum puteti sa rezervati bilete de avion spre Istanbul, prin agentia ROJU la cele mai bune preturi. Noi va oferim, intotdeauna, preturi avantajoase, insa, mai mult decat atat, acum va punem la dispozitie si varianta zborurilor combinate spre Istanbul, pentru a va gasi, astfel, cele mai mici preturi pentru biletele de avion.
detalii
Sezonul turistic in Istanbul este vara.
Prin urmare, daca vrei sa beneficiezi de preturi mai mici si sa nu stai la cozi la intrarile in obiectivele turistice, este bine sa alegi perioada de primavara sau inceputul toamnei.
Temperaturile sunt moderate si vremea nu este atat de calduroasa si de umeda ca in timpul verii.