detalii
Dubai este capitala Emiratului cu acelasi nume, unul din cele sapte ale Emiratelor Arabe Unite, fiind situat pe malul sudic al Golfului Persic.
Dubai-ul este un oras in desert, cu o superba infrastructura, politici liberale si diverse atractii turistice. La doar 5 ore de Europa si 3 ore de Orientul Mijlociu si India, Dubai reprezinta locul cel mai extravagant de pe pamant.
Este un oras al superlativelor: pentru a vedea “cel mai rapid”, “cel mai mare”, “cel mai inalt”, “cel mai luxos”, Dubai este destinatia ideala.
Seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum si-a transformat tinutul dintr-un sat adormit intr-un paradis fiscal al afacerilor si capitala mondiala a luxului.
A fost odata un seic care a avut visuri marete. Tinutul sau, pe tarmul Golfului Persic, era un sat toropit, ars de soare, locuit de cautatori de perle, pescari si comercianti care isi acostau corabiile arabe subrede si barcile de pescuit de-a lungul unei ape inguste care serpuia prin oras. Dar unde altii au vazut doar un golfulet salciu, acest seic, Rashid bin Saeed al Maktoum, a vazut o magistrala catre lume.
Intr-o zi, in 1959, a imprumutat multe milioane de dolari de la vecinul sau bogat in petrol, Kuweit, pentru a draga golful pana cand a devenit suficient de larg si de adanc pentru vapoare.
A construit cheiuri si depozite si a facut planuri pentru sosele, scoli si case. Unii l-au crezut nebun, altii doar ca se insala, dar seicul Rashid a crezut in puterea noilor inceputuri. Uneori, in zori, alaturi de fiul sau cel mic, Mohammed, se plimba pe tarmul gol si isi desena visul in aer cu cuvinte si gesturi. Si, in cele din urma, s-a intamplat cum a zis el. L-a construit si visul s-a implinit.
Fiul sau, seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, conduce acum Dubaiul si in jurul acelui golfulet a construit propriile lui vise inalte, transformand viziunea de la rasarit a tatalui sau in lumea fantastica, invadata de lumina, aer conditionat si zgarie-nori, a unui milion de oameni.
Profilandu-se pe cer ca Manhattanul, un port de clasa mondiala si centre comerciale duty-free imense, micul Dubai atrage acum mai multi turisti decat intreaga Indie, mai multe vase comerciale decat Singapore si mai mult capital strain decat multe tari europene.
Oameni de 150 de natii s-au mutat aici sa traiasca si sa lucreze. Dubaiul a construit chiar si insule artificiale - unele sub forma de palmieri - pentru a-i gazdui pe cei mai bogati dintre ei. Rata sa de crestere economica, de 16%, este aproape de doua ori mai mare decat cea a Chinei. Macaralele pentru constructii puncteaza orizontul ca niste semne de exclamare.
detalii
WizzAir va ateriza pe noul aeroport Dubai Central World (cunoscut si sub numele de Al Maktoum International). . Aeroportul este operational de cativa ani, dar numai pentru cargo, transportul de pasageri incepand abia de la sfarsitul lui octombrie 2013 .
Exista un plan ca aeroportul sa fie conectat de oras via doua magistrale de metrou, dar planurile nu au fost definitivate, deci nu va asteptati sa vedeti vreo statie de metrou la aeroport in viitorul imediat.
Vechiul aeroport din Dubai pe care opereaza (inca) toate celelalte companii aeriene este conectat la oras cu ajutorul metroului. Totusi, noul aeroport din Dubai se afla mai aproape de Dubaiul nou (zona Burj Khalifa), in timp ce vechiul aeroport este virtual lipit de Deira, Dubaiul construit in anii ’60-’70 cand a inceput exploatarea titeiului.
Zboruri low cost spre Dubai
Wizz Air opereaza zboruri directe din Bucuresti pana la Dubai incepand cu data de 29 octombrie 2013. Preturile incep de la 113 euro, dar, atentie, aproximativ 10% dintre locurile de pe o cursa se vand la preturile acestea si, evident, se mai adauga diverse optionale. Tarom si Fly Dubai, de asemenea, opereaza zboruri directe din Bucuresti spre Dubai.
detalii
Limba oficiala
araba
Moneda oficiala
dinari
detalii
Top 5 obiective turistice in Dubai
1.Burj Khalifa – daca urci in cea mai inalta cladire din lume, vei avea o panorama extraordinara. Nu vei fi in varf, ci undeva mai jos, dar chiar si asa nu te vei plange de panorama… toate cladirile Dubaiului supermodern iti vor sta la picioare.
2.Fantanile dansatoare de la Dubai Mall – la picioarele lui Burj Khalfa, langa Dubai Mall, din mijlocul unui lac, poti admira, la fiecare jumatate de ora (seara) si ceva mai rar in timpul zilei, un show al fantanilor – lumina, muzica si apa… chiar e cool!
3.Mallul Madinat Jumeirah – intr-un oras plin de malluri, e greu sa nu alegi un mall ca fiind o atractie turistica. Nu va zic insa de marile malluri gen Mall of the Emirates sau Dubai Mall, ci va recomand sa va duceti in Madinat Jumeirah, la doi pasi de celebrul hotel Burj al-Arab. Nu, nu pentru shopping, preturile sunt foarte mari chiar si pentru media din Dubai, in schimb este o placere sa te plimbi prin Madinat pentru arhitectura – combinand apa cu arhitectura tipica din Golful Persic, zona este cu adevarat o Venetie cu specific local!
4.Cu abra pe Creek – Prin Dubai trece un golf destul de lung care separa Deira de Bur Dubai. De fapt, in jurul Creekului s-a nascut Dubaiul. Este unul dintre putinele locuri care inca mai reamintesc de Dubaiul de acum 20-30 de ani, iar traversarea continua sa se faca cu abra – o mica salupa care poate transporta vreo 20-30 de oameni.
5.Bazarul – aflat in Deira, este singurul loc din Dubai care iti sugereza ca orasul se afla in Orientul Apropiat. Este departe de atmosfera marilor bazaruri din zona, dar cel putin o poti adulmeca – mai ales in souq-ul de ierburi si mirodenii. Du-te si in sectiunea dedicata negustorilor de aur pentru o cura de metal pretios.
detalii
La mall! Sau prin jurul complexurilor gen Dubai Mall. Vei gasi o gama larga de restaurante de la fast- fooduri (inevitabil, vei gasi cam toate fast-foodurile lumii aici) la restaurante foarte bune!
Pentru o experienta al fresco, du-te in Dubai Marina si mananca la o terasa, uitandu-te la iahturi de zeci si sute de mii de euro!
detalii
Cred ca exista aproape 1.000 de structuri hoteliere, iar unele dintre cele mai scumpe si luxoase hoteluri din lume se inghesuie aici, in Dubai.
Un mare numar de hoteluri mai ieftine se afla in Deira, orasul vechi, dar zona nu este deloc de natura sa te inspire prea mult.
Nu uitati ca undeva departe de oras, dar aproape de o statie de metrou, se afla Easyhotel la doi pasi de ultima statie de metrou si in apropiere de noul aeroport unde aterizeaza Wizz. Tariful unei camera incepe de la 110 dinari (22 de euro).
detalii
Din a doua jumatate a lui octombrie sau inceput de noiembrie pana prin sfarsit de martie, temperaturile sunt rezonabile, chiar placut si ce placere mai mare poti sa ai decat sa mergi in pantaloni scurti cand acasa da zapada.
Vara, temperaturile sar peste 50 de grade la soare, de aceea o buna parte din Dubai este gandita sa-ti petreci luni de zile fara sa dai cu nasul pe afara mai mult de cateva secunde – shoppingul se face in malluri imense, din magazine sari in masina cu aer conditionat, din masina, in casa si asa mai departe.
detalii
Dat fiind ca portul localnicilor are menirea (parca) de a acoperi cat mai mult din trup, (ceea ce este o adaptare atat la conditiile de clima, cu soare puternic, vant, cat si la regulile religioase locale) turistii sunt rugati sa se imbrace in locurile publice normal, adica fara extravagante care sa "straluceasca" prin lipsa unor parti din imbracaminte.
*Turistele sau turistii care exagereaza cu descoperirea pielii sunt considerati prost informati sau prost intentionati, prost educati si pot fi invitati sa paraseasca de exemplu un mall.
Nu se recomanda decolteuri adanci, umerii descoperiti.
Roju va ureaza calatorie placuta in Dubai – orasul viitorului!