București este capitala României și, în același timp, cel mai populat oraș și cel mai important centru industrial și comercial al țării. Populația de 1.883.425 de locuitori (2011) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. Conform unor estimări ale unor specialiști, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar în următorii cinci ani, acest număr va depăși patru milioane. La acestea se adaugă faptul că localitățile din preajma orașului, care vor face parte din viitoarea Zonă Metropolitană, însumează o populație de aproximativ 430.000 de locuitori.
Unii turisti sunt impresionati de stilul arhitectural al cladirilor din centrul istoric, fie el neoromanesc, victorian neogotic, bizantin sau un altul. Alte elemente apreciate la Bucuresti, in mare parte pentru ca este unul dintre putinele orase din tara care beneficiaza de asa ceva, sunt spatiile verzi, parcurile mari si padurile si lacurile din jurul orasului. Legendele si miturile urbane ce inconjoara Bucurestiul sunt o alta sursa de atentie si admiratie din partea turistilor din tara si de peste hotare. De exemplu, se spune ca Manastirea Snagov, aflata in mijlocul lacului si al padurii cu acelasi nume, este locul de veci al “Contelui Dracula”.
Istoric
Bucureştiul este situat în sud-estul României, pe malurile râului Dâmboviţa, într-o zonă de câmpie. Prima sa menţionare documentară datează din 1459, în vremea lui Vlad Ţepeş. Şase ani mai târziu, oraşul devinecetate de scaun (capitală) a Ţării Românesti, una dintre regiunile istorice ale României. Este primul oraş din lume unde se introduce iluminatul public cu petrol lampant, în 1857. Devine capitala provinciilor unite Ţara Românească şi Moldova în 1862. Din 1918 este capitala României ca stat naţional. Dezvoltarea rapidă în toate domeniile - demografic, economic, cultural -, precum şi arhitectura de inspiraţie franceză îi atrag, la sfârşitul secolulului al XIX-lea, supranumele de Micul Paris. În anul 1852 se încheie construcţia Teatrului Naţional, pe atunci al treilea teatru din Europa prin proporţii şi bogăţia decoraţiunilor interioare. În 1864 ia fiinţă Universitatea, în 1868 se înfiinţează Filarmonica Română, iar între anii 1886 şi 1888, cu fonduri obţinute prin subscripţii publice, se construieşte Ateneul Român.