Destinatii populare

Ce poti face in Bruxelles ?
Despre Bruxelles

detalii

Despre Bruxelles

1. Despre Bruxelles: (neerlandeză Brussel, germană Brüssel, engleză Brussels, valonă: Brussele) este capitala Belgiei, sediul guvernului și parlamentului federal, precum și a mai multor entități federale: Regiunea Capitalei Bruxelles, Regiunea Flandra și comunitățile franceză și flamandă.

De asemenea Bruxelles este una din cele trei capitale ale Uniunii Europene (împreună cu Luxemburg și Strasbourg), sediul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN), a Uniunii Europei Occidentale și a organizației EUROCONTROL.

Bruxelles nu este un nume care să facă să exulte inimile turiștilor clasici. Pentru mulți, trei lucruri sunt cunoscute despre capitala Belgiei și a Europei: birocrație, plictiseală și varză (de Bruxelles, bineînțeles). Este păcat, pentru că sub învelișul instituțional și faima de centru administrativ, Bruxelles poate fi, de fapt, o destinație plăcută, cu tone de pagini de istorie de oferit, distracții ca în oricare alt oraș european important și multe, multe vibrații culturale.

2. Istoria orasului

Prima menționare a orașului este în jurul anului 700, când Sfântul Vindecean, episcop de Cambrai, s-a îmbolnăvit la Bruxelles, în timpul unei vizite. În secolul al X-lea, Bruxelles era o cetate pe malul Zenei.

În secolul al XI-lea Bruxelles era un târg, situându-se pe drumul comercial de la Bruges la Köln. În 1229, Bruxelles a primit drepturi orășenești de la Henric I de Brabant. Orașul a dobândit și dreptul de a avea conducere proprie, iar industria țesutului a devenit importantă.

La nașterea Belgiei, în 1830, orașul era populat de flamanzii autohtoni, dar și de valoni, germanofoni, precum și de francofoni de origine pariziană. Sub Leopold II al Belgiei orașul a cunoscut o restructurare importantă datorită numeroaselor clădiri moderne construite pentru administrația națională.

În această perioadă s-au amenajat numeroase parcuri și șoselele importante, iar o serie de noi cartiere moderne au fost realizate. La sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX orașul a suferit o intensă presiune de francofonizare ceea ce a dus la apariția unei majorități francofone în oraș. Bruxelles s-a făcut încetul cu încetul oraș cosmopolit.

În anii 1960-1970 s-au stabilit la Bruxelles multe familii imigrante în marea lor majoritate din fostele colonii belgiene precum și din Africa de Nord. În anii 1980-1990, consmopolitizarea a mers mai departe, datorită întregirilor de familii. Printre altele un mare val de imigrație a venit din Europa Centrală. În 2000, Bruxelles a fost declarat capitală culturală europeană.

Limba si moneda oficiala

detalii

Limba si moneda oficiala
Bruxelles este oficial bilingv, limba franceză și limba neerlandeză fiind cele două limbi oficiale.

Moneda oficiala: Euro

Ce poti vzita

detalii

Ce poti vzita
Considerat (desi nedeclarat oficial) drept capitala a Uniunii Europene (aici se afla sediul Consiliului UE si al Comisiei Europene, precum si multe alte sedii ale diverselor organisme europene) Bruxelles este si un atragator oras turistic, in care calatorii pot gasi o multime de lucruri bune de privit, de cumparat si de gustat.

Atomium Inaltat cu prilejul expozitiei universale din 1958, spectaculosul monument metalic cuprinde 9 sfere - fiecare are un diametru de 18 metri - conectate prin tuburi; cinci dintre cele 9 "bile" uriase pot fi vizitate, fiecare avand atractiile ei: una un restaurant, alta expozitii temporare cu tema stiintifica etc.

Mini-Europe Intr-un parc, la picioarele Atomium-ului, se gaseste acest ansamblu de machete in miniatura (realizate la scara 1:25) ale celor mai reprezentative monumente din tarile membre UE (sunt reprezentate aproximativ 80 de orase si 350 de constructii). La finalul parcursului, expozitia Spiritul Europei ofera, interactiv, o imagine de ansamblu asupra Uniunii Europene, prin intermediul jocurilor multimedia.

Manneken Pis: daca vreun artist ar realiza azi o astfel de statuie, pesemne ca multi ar spune ca e de cel mai revoltator prost-gust. Poate ca Manneken Pis - statuia-cult a orasului Bruxelles, reprezentand un baietel care face pipi - e respectabila doar pentru ca e veche (dateaza din 1618 sau 1619). E o atractie turistica majora si locuitorii tin foarte mult la ea, drept care o asociatie non-profit anume infiintata, "Prietenii lui Manneken Pis", are grija de statuia cu pricina, ba mai mult, pentru a face si mai multa valva in jurul ei, i-au alcatuit micutului indecent o garderoba intreaga - cateva sute de costume.

Printre ele - tot felul de costume nationale ale diverselor etnii, unul de muschetar, unul de Mos Craciun, un kimono de judo si tot asa. Muzeul Regal al Africii Centrale (RMCA) Cuprinde o colectie etnografica splendida de obiecte de arta africana, arme, podoabe… plus arhivele lui Henry Morton Stanley, celebrul explorator al Africii.

Ce poti manca

detalii

Ce poti manca

E foarte greu sa gasesti un loc in Bruxelles in care sa mananci prost. Dar, pentru preturi mai bune, cauta restaurantele etnice, cum ar fi grec sau turcesc.

Fiind un oras atat de international si de cosmopolit, Bruxelles-ul e plin de straini, iar unii dintre ei si-au deschis restaurante. Vei putea gasi preturi rezonabile chiar si in centru.

Ia-o pe langa Ilot-ul Sacru, apoi fa stanga si vei ajunge intr-o zona plina de restaurante grecesti, turcesti, libaneze etc. Acolo sunt preturi chiar bune. Nici zona cu sea-food nu are preturi aberante, asa ca poti sa incerci.

Mai sus de zona cu scoici si languste e o zona cu restaurante italiene in caz ca ai chef de o pizza!

Transport

detalii

Transport

Zboruri low cost spre Bruxelles:

WizzAir zboara direct de la Bucuresti pe aeroportul Charleroi (cunoscut, uneori, sub numele pompos de Bruxelles Sud), aflat la sud de capitala Belgiei. Preturile incep de la 39 de euro pentru un dus pe www.roju.ro.

Preturile contin taxele aeroportuare si taxa de plata cu cardul, dar ca sa obtineti preturi asa de mici trebuie sa rezervati cu ceva timp in avans (atentie, cam 10% din locurile din avion sunt vandute la pretul asta!).

Tarom si BlueAir au de asemenea zboruri directe intre Bucuresti si aeroportul Zaventham, din nordul Bruxelles-ului, principalul aeroport al tarii.

De la Charleroi: Sunt 46 km intre aeroportul low-cost Charleroi si capitala Belgiei. Poti cumpara un transfer direct la adresa dorita in Bruxelles cu un shuttle.

Alternativ, puteti lua un autobuz al companiei Voyages L’Elan care pleaca la fiecare jumatate de ora de la aeroport pana la Gara de Sud a Bruxelles-ului (de acolo, poti lua metrou, tren sau autobuz mai departe).

Pretul unui bilet este de 13 euro (un dus) sau 22 de euro (dus-intors), iar traseul este parcurs in circa 1 ora. De la National Zaventham: Sunt numeroase posibilitati de a ajunge de la aeroportul national in Bruxelles: autobuze, shuttle-uri, taxiuri, tren etc. Aeroportul e cam la 11 km nord de oras. Biletul de tren costa 5,20 euro, sunt trenuri la fiecare sfert de ora si ajungi in circa 20 de minute in Gara Centrala.

Cand se viziteaza

detalii

Cand se viziteaza
Vara este cu adevarat senzational! In conditiile unui climat pacatos, cu multe zile noroase si ploioase, vara ai sanse sporite sa prinzi zile stralucitoare. Si chiar merita!
Preturi la cazare

detalii

Preturi la cazare
Bruxelles-ul este capitala Europei, asa ca marea majoritate a celor veniti la Bruxelles sunt fie in interes de afaceri, fie cu ceva treburi la Comisia Europeana, asa ca nu vei avea probleme sa gasesti un hotel de lux.

Aruncand insa o privire pe forumuri, se pare ca unul dintre cel mai bine cotate guesthouse-uri se numeste Caravan’serail, iar o camera costa cu incepere de la 60 de euro.

Locatia nu este chiar in centru, ci in cartierul Ixelles, dar transportul in comun functioneaza foarte bine in Belgia! Pentru hosteluri, Jacques Brel pare sa fie recomandat de multa lume.

Un hotel de 3* are un pret pentru cazare in camera dubla cu mic dejun, in medie de 20-30euro/noapte, iar unul de 4* de 40-50euro/noapte; insa in functie de zona si accesul la metrou, site-ul ROJU.ro va ofera diverse cazari la preturi accesibile pentru Bruxelles.

Orasul ciocolatei

detalii

Orasul ciocolatei
V-ati intrebat vreodata care sunt cele mai bune destinatii pentru turismul de ciocolata?

Orasele in care micutele praline elegant decorate, cu umpluturi aromate si savuroase sunt adevarate vedete, mandria localnicilor si o atractie pentru turisti?

Desi pentru multi, ciocolata este doar un dulce oarecare, pentru locuitorii din Bruxelles ea se ridica la un alt nivel, de capodopera gastronomica.

Roju va ureaza calatorie placuta in Bruxelles – orasul ciocolatei.

  • Adrian Necula
    ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ Am rezervat ultimele 3 vacante de pe roju. Ro și pot spune ca experienta a fost foarte plăcută. Site ul se misca foarte bine, sunt suficiente filtre pentru a găsi cele mai bune variante de vacanta. Nu în ultimul rând, am găsit mereu cele mai bune preturi atât pentru vacante, cât și pentru asigurări.
  • Adrian Sandu
    Am ajuns in tara cu bine. A fost o excursie minunata in Praga, pentru care va multumim si va vom recomanda cu drag cunoscutilor. [grupul nostru a fost de 8 persoane]
  • Adriana
    ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ vacaciones perfectas Las vacaciones que tomé a través de su agencia fueron perfectas y todos los consejos sobre cosas que hacer fueron geniales. Gracias y espera la próxima aventura.
  • Anca
    Am achizitionat 2 city break-uri pt 7 zile, cu plecare din Londra in Malta pentru 2018 si am fost foarte incantata atat de oferta cat si de modul de relationare cu compania ROJU. Succes in continuare !
  • Dorin Mihai
    Servicii bune, recomadari pentru vacanta , agentie serioasă. Recomand cu placere.
  • Viorel Ciubotaru
    Recomand. O echipa de profesioniști pe care te poți baza oricând.❤️
  • Vasile Tataru
    (Tradus de Google) Foarte frumos și prietenos, punctual și fiabil. Și personal prietenos. În spiritul cuvântului, Anul Nou Fericit și mult succes 👍👍👍 (Original) Sehr nett und freundlich, pünktlich und zuverlässig. Und freundliche Mitarbeiter. Im Sinnes des Wortes, Alles Gute in neues Jahr und viel Erfolg 👍👍👍
>

Nu ai gasit ce cautai?

Solicita oferta personalizata