Tel Aviv, cel mai modern oras din Israel te poate incanta cu plajele sale aurii și o viziune cosmopolită plină de viata. Cei mai mulți turisti se bucura aici de zile insorite, plaja fiind atractia principala. Pentru ca mai este numit si "Orașul Alb", Tel Aviv a fost premiat cu statut de patrimoniu mondial UNESCO în 2003, ca recunoaștere a exemplelor sale fine de arhitectură Bauhaus (un stil modernist de construcție din secolul al XX-lea).
Ziua 1: Plaja din Tel Aviv
Tel Aviv se bucura de plaje frumoase care atrag turiștii și localnicii. In weekend poate fi putin aglomerat pentru ca toti oamenii ies la plimbare sau la plaja, cele mai cunoscute zone fiind Plaja Gordon, Plaja Frishman, și Banana Beach unde te poti bucura si de dușuri cu apă dulce, șezlonguri și șezlonguri de închiriat. Tayelet, situata intre plaja dintre centrul orasului Tel Aviv si Jaffa, este principala zona de promenade, cu o multime de cafenele si restaurante, astfel ca aici poti sa iti aloci chiar si o zi intreaga de relaxare si odihna.
Ziua 2: Jaffa, Carmel Market, cartierul Yemenite
Situat la 2 km de Tel Aviv, cu o scurtă plimbare spre sud de-a lungul coastei, poti ajunge in vechiul oraș portuar arab Jaffa. Aici vei gasi rămășițe și arhitectură de piatră bine restaurata si o mare parte din originalul bazar (care acum este casa de restaurante și buticuri artizanale). Este destul de aglomerat de mese seara si tot aici poti ajunge la o piață de vechituri, atracția majoră pentru vizitatori. Mănăstirea Sf. Petru si portul vechi nu trebuie nici ele ratate. Comparativ cu agitația marelui oraș din Tel Aviv, Jaffa este un loc minunat pentru o plimbare care, pastrandu-si si farmecul de moda veche.
Carmel Market- Acesta nu este nici mai mult nici mai putin decat tarabe bagate unele intr-altele, iar pe mijloc un rau de oameni care nu se pot misca decat in ritmul impus de multime. De aici puteti cumpara haine, suveniriuri “made in China”, zeci de sortimente de halva sau baclavale insiropate. Va recomandam sa nu il vizitati intr-o zi de sambata pentru ca este inchis.
Chiar langa piata Carmel se afla cartierul in care s-au stabilit evreii yemeniti in 1906, cartierul Yemenite. Pe-atunci era o zona saracacioasa, insa azi este unul dintre cartierele cele mai atmosferice din Tel Aviv, plin de alei meandre, aliniate de arhitectura in stil vechi. Daca va aflati in zona si doriti sa luati masa, aici puteti gasi preturi foarte bune.
Ziua 3: Parcul Charles Clore, Bulevardul Rothschild , Muzeul de Artă din Tel Aviv
Avand Marea Mediterana in fata, un sir de zgarie nori in spate si Jaffa intr-o laterala, Charles Clore e un loc inverzit in care-ti poti gasi foarte usor linistea. Aici poti sa te plimbi cu bicicleta pe aleile sale, poti sa te dezmortesti putin pe aparatele de gimnatica-n aer liber sau poti sa stai pe iarba si sa te bucuri de cerul albastru. Aici gasesti si pentru cei mici un spatiu de joaca cu leagane si nisip, plus o fantana dansatoare.
Bulevardul Rothschild (tradus “strada oamenilor”) este astazi una dintre principalele atractii ale orasului. Multe dintre casele de aici sunt in stilul Bauhaus si sunt parte din “orasul alb” inclus in Patrimoniul UNESCO, avand cel mai mare numar de case in stil Bauhaus din lume (peste 4000).
Aici vei da peste o atmosfera relaxanta, pentru ca localnici de toate varstele ies la plimbare, altii pe bicicleta.
Muzeul de Artă din Tel Aviv gazduieste importante lucrări de la Degas, Monet, Van Gogh, Henry Moore, Picasso, Jackson Pollock și cea mai mare colecție de lucrări realizate de artiștii israelieni. O evidențiere deosebită o reprezintă colecția de amprente ale arhitecturilor lemnului ucrainean de la începutul secolului al XX-lea din Alois Breyer și arhitecturile arhitectonice din lemn, toate distruse în timpul celui de-al doilea război mondial. Clădirea este foarte moderna, iar aici au loc deseori expoziții și alte evenimente.
Va recomandam sa nu plecati din Tel Aviv fara sa incercati delicioasa bucatarie locala, printer care recomandam hummus (pasta de naut, condimentata si cu ulei de masline), falafel (chiftelutele din naut), barramundi (pestele proaspata gatit cu diverse condimente orientale), pitim (un fel de paste fainoase, de forma unor boabe de orez, care se servesc cu fructe de mare), curmalele de Medjool, foarte cunoscute in Israel sau halvaua locala, toate avand un gust special.